Wat doet een Business Consultant achter de schermen voor kandidaten?

Kandidaat

2,5 min

We willen onze kandidaten zo goed mogelijk begeleiden van A tot Z. Onze manier? Het menselijke aspect terugbrengen in recruitment. Je krijgt dus geen nummertjesbehandeling. Dat betekent dat we altijd samenwerken vanuit een heldere basis, waarin wederzijds vertrouwen belangrijk is.

Op de oppervlakte zijn we dus al transparant, maar we willen dat ook op een dieper niveau zijn. Daarom krijg je met deze blog een ‘kijkje in de keuken’. Wat doen de Business Consultants van Finture Careers eigenlijk allemaal achter de schermen voor kandidaten, wanneer de hoorn weer op de haak ligt? Daan, Thijs en Dylan vertellen het je!

Hey mannen! Vertel eens...

Wat zijn de eerste stappen die je zet nadat je een kandidaat gesproken hebt?

Dylan: “Op basis van wat ik met de kandidaat heb besproken maak ik, binnen de kaders die zijn aangegeven door de kandidaat, een voorselectie in partners die interessant zijn.”

Thijs: “Wat zijn concreet de twijfelpunten of aspecten die een kandidaat graag anders zou zien in zijn/haar werksituatie? Vervolgens ga ik binnen ons pallet aan vaste partners kijken welke werkgever op die gebieden een vooruitgang ten opzichte van die situatie zou zijn. Afhankelijk van de urgentie bij de kandidaat stel ik hem of haar voor en peilen we of er interesse is vanuit de werkgever.”


En wat zijn dan de belangrijkste criteria waar je op let, bij het vinden van relevante vacatures?

Dylan: “Dat is afhankelijk van de prioriteiten die de kandidaat stelt. Als reisafstand het belangrijkst is, zal dit de grootste rol spelen. Zo ook voor bijvoorbeeld bedrijfscultuur, sfeer, werkzaamheden, et cetera. Het hangt allemaal af van wat voor de kandidaat het belangrijkst is.”

Daan: “Klopt. Het allerbelangrijkste is of het bij de wensen van de kandidaat past, want het gaat er natuurlijk om dat de kandidaat op zijn plek komt. Daarnaast kijk ik ook (als ik de kandidaat heb gesproken) of het bedrijf wel bij diegene past. De functie en de bedrijfscultuur zijn natuurlijktwee verschillende dingen.”

Thijs: “Je kunt de criteria waaraan een kandidaat zijn/haar wensen koppelt eigenlijk onderverdelen in het volgende:

  • Te weinig) Doorgroeimogelijkheden;

  • Begeleiding;

  • Salaris;

  • Veel verloop bij huidige werkgever;

  • Hoge werkdruk;

  • Te ingekaderd werk, graag meer verantwoordelijkheid en breder aan de slag;

  • Simpelweg toe aan een nieuwe uitdaging na lange tijd.”


Hoe gaat het proces verder nadat de juiste vacature gevonden is? Wat zijn de vervolgstappen?

Dylan: “Ik neem contact op met de partners om te kijken of er ruimte is voor- en interesse in de kandidaat is. Wanneer dit het geval is benader ik de kandidaat, vertel ik hem of haar kort over het bedrijf, de vacature en waarom ik denk dat dit mooi aansluit. Als er wederzijdse interesse is dan plan ik zo snel mogelijk een kennismaking in.”


Klinkt goed. Hoe bereid je je kandidaat voor op het sollicitatiegesprek?

Dylan: “Ik zorg ervoor dat de kandidaat weet met wie hij of zij aan tafel zit en wat deze persoon doet bij het betreffende kantoor. Daarnaast vraag ik altijd of de kandidaat er zin in heeft en of er op voorhand al dingen zijn die hij of zij zou willen weten. Eventueel geef ik ter inspiratie nog wat vragen die ze kunnen stellen.”

Daan: “Bij de uitnodiging van het gesprek stuur ik sowieso sollicitatietips mee. Daarnaast bel ik de kandidaat ook voorafgaand van het gesprek op (de dag ervoor of de ochtend ervoor) om zo alles nog eens door te nemen en eventuele twijfels/vragen voorafgaand te tackelen.”

Thijs: “Ik zorg dat de kandidaat ontspannen het gesprek in gaat. Het eerste gesprek is vaak verkennend en kennismakend van aard. Wel is het goed om vooraf na te denken over vragen die je kan stellen, om het gesprek tweezijdig te maken. Naar aanleiding van de punten die een kandidaat had in ons eerste gesprek, vraag ik of hij of zij daar vragen over heeft. Bijvoorbeeld over de teamsamenstelling (omdat dat belangrijk voor diegene is) of over hoe het doorgroeipad er uit ziet voor mensen binnen die organisatie.”


En tenslotte: wat gebeurt er nadat de gesprekken zijn gevoerd?

Dylan: “Wanneer het een match is, is het heel erg afhankelijk van wat er in het tweede gesprek is gebeurd. Soms wordt er tijdens het tweede gesprek een aanbieding gedaan, soms pas later; dit verschilt per partner. Hoe dan ook schakel ik met de kandidaat om te kijken wat de verwachtingen zijn en deze te managen. Om zo te kijken wat er nodig is om de aanbieding van beide kanten aan te laten sluiten en eventuele twijfels hier weg te nemen. Uiteindelijk plan ik dan een afspraak in voor het tekenen en feliciteer ik de kandidaat en de klant.”

Daan: “Mocht de kandidaat niet positief zijn, dan laat ik aan de klant weten dat de kandidaat niet verder wil gaan. Met de redenen waarom de kandidaat niet verder wil, ga ik weer aan de slag voor hem of haar om een nieuw gesprek te regelen. Of ik ga na of de komende gesprekken wel beter zullen aansluiten bij de kandidaat.”

Je leest dat je als kandidaat kan rekenen op een goede begeleiding en dat er echt wordt gekeken naar wat jij belangrijk vindt in een werkgever. Ben je op zoek naar een toffe baan in finance en zou je wel wat van deze begeleiding kunnen gebruiken? Klik dan hier!

Dylan

Senior Business Consultant

Thijs

Teamlead

Daan

Business Consultant
Andere blogs

6 praktische tips om als werknemer uit de geldzorgen te blijven

01 september 2023

Financiën in de popcultuur: 5 belangrijke geldlessen uit films en tv-shows

18 augustus 2023

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek in de finance industrie: Hoe je jezelf het beste kunt presenteren

21 juli 2023